Ana içeriğe atla

SEDEF HASTALIĞI NEDENLERİ VE TETİKLEYEN UNSURLAR.

SEDEF HASTALIĞI NEDENLERİ VE TETİKLEYEN UNSURLAR.

Bilim adamları, insanların en az yüzde 10'unun sonunda sedef hastalığına yol açabilecek bir veya daha fazla geni miras aldığına inanıyorlar. Bununla birlikte, popülasyonun sadece yüzde 2 ila 3'ü hastalığı geliştirir. Araştırmacılar, bir kişinin sedef hastalığı geliştirmesi için, o kişinin sedef hastalığına neden olan ve “tetikleyiciler” olarak bilinen spesifik dış faktörlere maruz kalan genlerin bir kombinasyonuna sahip olması gerektiğine inanmaktadır.

Genler nasıl çalışır?
Genler, bir insan hakkında boydan göz rengine kadar her şeyi kontrol eder. Genler normal çalıştığında, vücut ve hücreleri normal şekilde çalışır. Bir genin çalışma biçiminde bir yanlış adım meydana geldiğinde, sedef hastalığı gibi genetik bir hastalık ortaya çıkabilir.

Hangi genler bir kişiyi sedef hastalığı geliştirme olasılığını artırır?
Sedef hastalığının genetiği üzerine araştırmalar 1970'lerin başına kadar başlamadı. Son zamanlarda, tıbbi ve genetik teknolojideki gelişmeler ve artan finansman sayesinde kapsamda patladı.

2006 yılında Vakıf, Ulusal Sedef Victor Henschel BioBank için DNA örnekleri toplamaya başladı . BioBank, nitelikli araştırmacılar için dünyanın en büyük sedef hastalığıyla ilgili DNA koleksiyonu olarak planlanmaktadır. İlk BioBank DNA örnekleri 2010 yılında araştırmacılara verildi.

Bilim adamları şimdi bir kişiyi psoriatik hastalık geliştirme olasılığını artıran yaklaşık 25 genetik varyant belirlediler. Michigan Üniversitesi'nde, Dr. JT Elder ve araştırmacılar ekibi, insan genomu üzerinde, sedef hastalığı ve psoriatik artrite birden fazla genin dahil olabileceği çeşitli alanlar tanımladı.

California-San Francisco Üniversitesi'nde, Dr. Wilson Liao, bazı bireylerde sedef hastalığının önde gelen nedenleri olabilecek nadir "tetikleyici genleri" bulmak için yeni genetik sıralama teknolojisini kullanıyor.

Sedef hastalığı olan birçok insanı içeren geniş bir aileden DNA örnekleri ile çalışmak, St. Louis'deki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde genetik profesörü olan Anne Bowcock, CARD14 olarak bilinen bir gen mutasyonu tespit ettiğinde sedef plak için.

Utah Üniversitesi'nde Dr. Gerald Krueger ve Kristina Callis Duffin, 1.200'den fazla hastanın sedef hastalığını dikkatle katalogladılar. Her bireyin genlerini sedef hastalığının vücudunda ortaya çıkma şekliyle karşılaştırarak, ekip hangi genlerin belirli hastalık türlerine dahil olduğunu anlamayı umar.

İngiliz araştırmacı Francesca Capon , IL36RN adlı genin mutasyonunun üç püstüler sedef hastalığında yer alabileceğini buldu .

Sedef hastalığını tetikleyen nedir?
Sedef tetikleyicileri evrensel değildir. Bir kişinin sedef hastalığının aktif hale gelmesine neden olabilecek başka birini etkilemeyebilir. Kurulan sedef hastalığı tetikleyicileri şunları içerir:

Stres
Stres, sedef hastalığının ilk kez alevlenmesine veya mevcut sedef hastalığının şiddetlenmesine neden olabilir. Gevşeme ve stres azaltma, stresin sedef hastalığını etkilemesini önlemeye yardımcı olabilir.

Cilde zarar
Sedef hastalığı, cildin yaralanmış veya travmatize olmuş bölgelerinde ortaya çıkabilir. Buna Koebner [KEB-ner] fenomeni denir. Aşılar, güneş yanığı ve çizikler Koebner yanıtını tetikleyebilir. Koebner fenomeni yeterince erken yakalanırsa tedavi edilebilir.

İlaçlar
Bazı ilaçlar, aşağıdakileri içeren sedef hastalığını tetikleme ile ilişkilidir:

Lityum: Manik depresyon ve diğer psikiyatrik bozuklukları tedavi etmek için kullanılır. Lityum, sedef hastalığı olanların yaklaşık yarısında sedef hastalığını şiddetlendirir.
Antimalaryaller: Plakenil, Kinakrin, klorokin ve hidroksiklorokin, genellikle ilacın alınmasından iki ila üç hafta sonra sedef hastalığının alevlenmesine neden olabilir. Hidroksiklorokin, yan etkilere neden olma olasılığı en düşük olanıdır.
İnderal: Bu yüksek tansiyon ilacı, sedef hastalığı olan hastaların yaklaşık yüzde 25 ila 30'unda sedef hastalığını kötüleştirir. Tüm yüksek tansiyon (beta bloker) ilaçlarının sedef hastalığını kötüleştirip kötüleştirmediği bilinmemektedir, ancak bu potansiyele sahip olabilirler.
Kinidin: Bu kalp ilacının bazı sedef hastalığını kötüleştirdiği bildirilmiştir.
İndometasin: Bu, artrit tedavisinde kullanılan nonsteroid antiinflamatuar bir ilaçtır. Bazı sedef vakalarını kötüleştirdi. Diğer anti-enflamatuarlar genellikle ikame edilebilir. İndometasinin negatif etkileri, uygun şekilde alındığında genellikle minimaldir. Yan etkileri genellikle psoriatik artritteki faydalarından daha ağır basar.

Enfeksiyon
Bağışıklık sistemini etkileyebilecek her şey sedef hastalığını etkileyebilir. Özellikle, streptococcus enfeksiyonu (strep boğaz) guttat sedef hastalığı ile ilişkilidir. Strep boğaz genellikle çocuklarda guttat sedef hastalığının ilk başlangıcını tetikler. Bir kulak ağrısı, bronşit, bademcik iltihabı veya solunum yolu enfeksiyonu sonrasında da alevlenebilir.

Birisinin strep boğaz semptomları olmadan aktif bir sedef hastalığı parlaması olması olağandışı değildir. Sedef hastalığınız alevlenirse, bir strep boğaz testi yaptırmak hakkında doktorunuzla konuşun.

Diğer olası tetikleyiciler
Bilimsel olarak kanıtlanmamış olmasına rağmen, sedef hastalığı olan bazı insanlarda, alerjilerin, diyetin ve havanın sedef hastalığını tetiklediğinden şüphelenilir.

Saygılarımızla

Bilal OKUMUŞ

Sağlıklı tedavi programları için:05322031649

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÇARESİZ DEĞİLDİR.

Sedef hastalığı, değişik şekillerde ve çeşitli derecelerde şiddette görülen yaygın bir kronik hastalıktır. Sedef hastalığı sıklıkla bir otoimmün(bağışıklık sistemi bozukluğu)   bozukluk olarak sınıflandırılır, Ancak bimmünsüpresif (bağışıklık sistemi güçlendirici) maddelerin tüm sedef hastalarında etkili olmadığı gerçeğini   gözardı edemeyiz. Yeni araştırmalar cildin hücresel yapısında mevcut olan anormalliklerin incelenmesine yöneliktir. Sedef hastalığının nedenleri Bazı insanlar sedef hastalığına daha yatkın hale getiren gen taşır, ancak bu genlerin tümü hastalığa yakalanmamaktadır. Belli bir aktivatör,8tetikleyici) bu genleri olan insanlarda sedef hastalığının gelişmesine neden olur. Hastalık gelişimine neden olmak için bir araya gelen birkaç tetikleyici olabilir ve bu nedenle, bireysel faktörlerin belirlenmesi çok zordur. Sedef hastalığının nedenleri çevresel, immünolojik veya psikolojik olabilmesine rağmen, vakaların % 25'inde hastaların genetik altyapı ile hastalığa

5 - 10 OCAK 2020 arası uygulama sonuçları